top of page
wwalls_edited.jpg

Yaşamak-10

Bundan tam 10 yıl önceydi.  Masamın karşısındaki koltukta oturan, son derece ince yapılı bu genç hanım, ilginç şekilde derin bir 'anatomi' bilgisine sahipti.

Arka arkaya sorular sorarken, bir yandan da yarım cümlelerle ve latince terimler kullanarak cevaplarını da kendisi veriyordu beni beklemeden. Dinledim, içindeki karmaşayı kendisinin çözmesi için bir müddet sessiz kalmam gerektiğini hissetmiştim. Bir yandan da niyetini anlamaya çalışıyordum. Nihayet sorularını bana yöneltmişti. "Ben kimdim, ne yapıyordum, nasıl yapıyordum, hatta neden yapıyordum?"

O gün teknik olarak verdiğim cevapların hepsinin ne anlama geldiğini, yıllar sonra bugün bile hala derslerde konuşup, gülerek hatırlarız kendisiyle.

Sorduğu her soruya verecek bir cevabım olduğunu görünce, hemen randevu almak istemişti ama bir anda duraksadı. Ödemesini yapmış olduğu ama henüz tamamlamadığı başka bir programdan bahsetti telaşla. Aklından yaptığı kısa bir hesaplamadan sonra dönüp, bir an önce  benimle derslere başlamak istediğini söyledi en sonunda.

"İlk defa sorularımın hepsine aldığım cevaplar, içime bu kadar sindi" dedi gülümseyerek.

Az önce geçtiğim sınavın ne olduğunu tam olarak anlamamıştım ama karşımda duran genç bayanı çok mutlu ettiğim apaçık ortadaydı.

Vertigo ve Spina Bifida...

Vücudun denge sisteminde (beyin, omurilik, iç kulak, gözler, eklem ve kaslar) yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan 'baş dönmesi' yani Vertigo;  ve  ikiye ayrılmış veya açık omurilik anlamına gelen, omuriliğin herhangi bir bölgesinin bozuk gelişimine verilen bir isim olan Spina Bifida. Anne rahminde bebeğin omurgası gelişirken bir yanlışlık sonucu bir ya da daha fazla omur kemiği ve omuriliğin bir kısmı iyi gelişemediğinde, omurilik denen tüp şeklindeki yapı kapanmaz. Bebek, sırtında bir açıklıkla doğmuştur ve sinirlerinden emirlerin geçmesinde bir güçlük vardır.  Sinirlerle beyin arasında düzgün bir bağlantı olmadığı zaman da, değişik derecelerde felç (hareket etme ve hissetme kaybı veya yetersizliği) ortaya çıkar. Hangi sinirlerin etkileneceği, sırttaki açıklığın bulunduğu yere bağlı olan doğuştan bir yapı bozukluğuydu kısaca...

Kendisine ve bedenine olan farkındalığı nedeniyle pek çok spor yapmış, kişisel gelişimi için onlarca eğitim almıştı. Anatomik terimlerin hemen hepsine hakimdi. Kim, nerede, nasıl çalışıyor sorularının cevapları en ufak bir tereddüt olmadan dökülüyordu dudaklarından bu incecik, naif ve atletik yapılı genç hanımdan.

Farkındalık, yanında estetik kaygıyı da getirmişti yıllar içinde haliyle. Derslere başladığımız ilk hafta, sol tarafındaki aşırı eğriliğin sağ taraf çene-boyun bağlantısından gelen direnç olduğunu farkettim. Bir kaç soruyla yaklaşık 5 yıl önce bir çene ameliyatı geçirdiğini öğrendim. Yüzünde sağ tarafta bulunan ve gözü rahatsız eden bir asimetri nedeniyle yapılan bu çene ameliyatı sonrası, muhtemelen bedenin doğuştan sahip olduğu "yapı bozuklukları" sonucu yıllar içinde daha belirgin hale gelmesine neden olmuştu. Ve bu ameliyat sonrası beden dengesi iyice bozulmaya başlayarak, "vertigo" rahatsızlığı ortaya çıkmıştı bu kez de...

Bedendeki kasılmalar, sağ-sol eşitsizlikleri, esneklik-güç dengesi yerine gelmeye başladıkça, gerek Spina Bifida'nın ortaya çıkarttığı rahatsızlıklar gerekse Vertigo atakları yok denebilecek kadar azaldı. Bedensel değişim çok kısa zamanda olmasına rağmen, aramızdaki bağ çok uzun yıllar çalışmalarımıza devam etmemize ve tüm iskeleti değiştirmemize imkan tanımış oldu sevgili öğrencimle.

(04.01.2012)

Yaşamak-10: Text
bottom of page